Michał Doroszkiewicz
Swoją przygodę rozpoczął w 1997 roku, kiedy przyjechał z rodzinnego Białegostoku do Poznania, aby zdobywać doświadczenie w pracowni Wojciecha Kandulskiego. Nie była to jego pierwsza praktyka cukiernicza. Zaczynał w kuchni mamy, która uczyła go już od dziecka przygotowywania słodkości.
W pracowni Kandulskiego odkrywał profesjonalne tajniki zawodu i jeszcze bardziej zakochiwał się w cukiernictwie od pierwszych smaków. A te poznawał podczas staży między innymi we Francji, Włoszech, Wielkiej Brytanii (Head Pastry Chef na wyspie Jersey w restauracji Ocean MICHELIN* stared), Hiszpanii oraz Niemczech.
Mistrz Świata (2002) i Polski Młodych Cukierników (2001), zdobywca III miejsca na Lodowym Pucharze Świata w Rimini Coppa del Mondo della Galateria (2014), brązowy medalista na Mistrzostwach Świata w Lodziarstwie w Szanghaju Marco Polo International Gelato Cup (2015) oraz Culinary World Cup w Erfurcie (2008, 2012). Team manager polskich cukierników podczas Coppa del Mondo della Galateria w Rimini (2016) oraz Coupe du Monde de la Patisserie – European Cup w Turynie (2018) z nominacją do finału konkursu Coupe du Monde de la Patisserie – w Lyonie (2019). Odznaczony złotą odznaką „Za zasługi w rozwoju Rzemiosła Wielkopolskiego” oraz tytułem “Branżowa Osobowość Roku”. Międzynarodowe doświadczenie oraz samodzielne kreowanie nowych smaków i stylizacji produktów cukierniczych uczyniło go ekspertem cukiernictwa restauracyjnego znanego nie tylko w Polsce.
Trener profesjonalistów, młodych cukierników oraz uczniów szkół cukierniczych przygotowujący ich na konkursy krajowe i międzynarodowe. Również juror podczas krajowych i międzynarodowych imprez cukierniczych. Wykładowca między innymi w Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej ASHANTI w Łodzi oraz The Kitchen Studio w Poznaniu. Od 2020 jako ekspert cukiernictwa w międzynarodowej organizacji WorldSkills wspiera młodych adeptów sztuki cukierniczej.
Prawdziwie pokochał Poznań, gdzie od piętnastego roku życia mieszka i skąd wyrusza w częste podróże po całym świecie, aby odkrywać nowe smaki, zapachy oraz tajemnice cukierniczego rzemiosła. Jego marzenie o własnej pracowni cukierniczej właśnie realizuje się na Starym Mieście w Poznaniu w autorskiej OVO Pracowni przy ulicy Dominikańskiej.